Kondomi allergia – Onko se yleistä?

lateksi

Lateksiallergian oireet

  • kutina
  • punoitus
  • näppylät
  • turvotus
  • ihottuma

Usein kondomi allergian oireet rajoittuvat vain yllä olevan listan kaltaisiin iho-oireisiin, mutta erityisen herkät voivat saada luonnonkumista myös hengitys yms oireita. Oireet myös helpottuvat ja loppuvat yleensä nopeasti kun altistus on loppunut ja muuta hoitoa ei tarvita. Lateksi allergia ei siis ole välttämättä vaarallinen, vaan lähinnä kiusallinen vaiva, jonka voi helposti välttää ennakoimalla, eli hankkimalla valmiiksi lateksittomia kondomeita, ettei ole satunnaisen kumppanin kumivalikoiman varassa 🙂

Mistä tiedän olenko allerginen lateksi kondomeille?

Kutina ja iho-oireet ovat yleensä aika selkeä merkki herkistymisestä luonnonkumille, mutta moni voi erehtyä sekoittamaan kondomi allergian sukupuolitauteihin, koska useisin niihinkin liittyy samanlaisia oireita. Joten jos kutina tai muut oireet jatkuvat pidempää, testeihin lomps.

Yleisyys

Arviolta 1-2 prosentilla väestöstä kärsii jonkinasteisesta luonnonkumi eli lateksiallergiasta. Allergia on yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Hieman yleisempää se on hoitohenkilökunnalla, jotka altistuvat lateksille (esim suojakäsineet) normi peitonheiluttajaa enemmän.

Mistä apu?

Varsinaista hoitoa ei lateksiallergiaan ole, siihen auttaa ainoastaan lateksi kosketuksen välttäminen ja aika. Siedätyshoidon tehosta ei ole todisteita, valitettavasti.

Lateksittomat kondomit

Lateksi-vapaat kondomit on valmistettu yleensä synteettisistä materiaaleista, kuten Sensoprenestä (Mates Skyn) tai polyuretaanimuovista (Protex 0.002). Nämä materiaalit eivät ole yhtä joustavia kuin luonnonkumi, mutta ovat kestäviä ja tavallisia kondomeita ohuempia. Moni ei allerginen suosiikin niitä ohuuden ja paremman lämmön johdon takia. Myös naisten kondomi Femidom on sopii lateksiallergiselle. Tutustu alta verkkokauppamme lateksittomiin vaihtoehtoihin:

https://www.kortonki.com/kondomit/lateksittomat/